Islamizmi dhe demokracia

Cover Islamizmi dhe demokracia

A mund të pajtohen mes tyre?

Cover Islamizmi dhe
demokraciaÇfarë marrëdhënie kanë ndërmjet tyre islamizmi dhe demokracia? Përse aktualisht ka kaq shumë pak demokraci në vendet e dominuara nga islamizmi? Mos arsyeja për këtë qëndron në faktin se islamizmi dhe demokracia janë anë të kundërta të papajtueshme?

Këto pyetje janë me vend, jo vetëm për vendet e Lindjes së Afërme dhe Afrikës së Veriut, por gjithashtu për Evropën, ku shifra të larta myslimanësh kanë jetuar në sho­ qëri demokratike për më shumë se 60 vite. Njëkohësisht, një numër grupesh islami­ ke fundamentaliste janë duke shpallur, në mënyrë aktive, se demokracia është e ligë dhe regjimet autokratike përgjatë gjithë Lindjes së Mesme i kundërvihen demokracisë. Megjithëse shumë intelektualë dhe të rinj po protestojnë për të drejta për liri, reformim të Islamizmit dhe demokraci. A duket në horizont një reformim i Islamizmit dhe shoqë­ rive më shumicë myslimane?

Bibliografia

  • Christine Schirrmacher. Islamizmi dhe demokracia. A mund të pajtohen mes tyre? Seria e Problemeve Globale 21. VKW: Bonn, 2022. 90 pp. ISBN 978-3-86269-251-4.

Shkarko

  • Mbulesa (JPG)
  • Mbulesa e pasme (JPG)
  • Libër (PDF)